Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze.
- własna kuchnia i doświadczeni kucharze,
- 3 pyszne posiłki dziennie, także dla dzieci z dietą eliminacyjną, posiłki są nielimitowane,
- Napoje dostępne są dla dzieci przez cały dzień kiedy tylko tego potrzebują. Do picia dzieci otrzymują wodę mineralną, przecierowe soki owocowe, herbatki oraz przygotowywane w przedszkolu kompoty z minimalną zawartością cukru. Do słodzenia używamy także miodu.
- Dzieciom proponujemy ciekawe potrawy – różnorodność smaków mają pomóc dzieciom odkryć świat doznań kulinarnych,
- Zrezygnowaliśmy z kupnych słodyczy na rzecz przygotowywanych w naszej kuchni wypieków i deserów.
- W jadłospisie dominują świeże warzywa i owoce, które dzieci otrzymują przy okazji każdego posiłku.
- W kuchni przygotowywane są domowe pierogi, racuchy, naleśniki, ciasta. Wykonujemy świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe, jogurty ze świeżych owoców i naturalnego nabiału.
- Do przygotowywania potraw używamy także pełnoziarnistych mąk takich jak mąka gryczana, orkiszowa, ryżowa, kukurydziana i owsiana.
- Pamiętając o prawidłowym rozwoju dzieci każdego dnia dostarczamy im niezbędnej ilości nabiału w postaci mleka, jogurtów, serków oraz kaszki.
- Menu wzbogacone jest o nasiona słonecznika, pestki dyni, mielony len, quinoa oraz świeże zioła.
- Zupy przygotowujemy na bazie wywarów warzywnych bez używania kostek rosołowych zawierających szkodliwy dla zdrowia glutaminian sodu.
- W przedszkolu wypiekamy pełnoziarnisty chlebek na zakwasie oraz puszyste bułeczki.
- Menu bogate jest w warzywa strączkowe, które są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka.
- Potrawy przyprawiamy zarówno świeżymi jak i suszonymi ziołami, ograniczając tym samym użycie soli.
- W placówce zostały opracowane oraz wdrożone zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP/GHP) oraz system analizy zagrożeń i krytycznego punktu kontrolnego (HACCP). Dzięki systematycznym szkoleniom pracowników i ciągłemu doskonaleniu wdrożonego systemu GMP/GHP/HACCP nieustannie zwiększamy bezpieczeństwo przygotowywanych w naszym przedszkolu posiłków. Pracownicy przedszkola są świadomi swojej odpowiedzialności za bezpieczeństwo wytwarzanych posiłków.
Nie zmuszamy dzieci do jedzenia, a mimo tego nie ma u nas „Niejadków”